Divendres 01.01.2021
Publicat 31 12 2020, 17:00
Grau de perill
2300m
Problema d'allaus
Neu ventada

2300m

Neu recent

 

Neu recent i neu ventada són la principal font de perill.
Les noves acumulacions de neu ventada i les menys recents poden, de manera aïllada, desencadenar-se al pas d'un sol muntanyenc especialment en orientacions nord-oest a fins a l'est pel nord i per sobre del límit del bosc. Les allaus en aquests indrets són de mida en general petita. Precaució sobretot prop de colls i carenes i també al límit amb la Ribagorça i el Pallars.
La neu recent pot, de manera aïllada, ser desencadenada al pas d’un sol muntanyenc en totes les orientacions. Els indrets perillosos es troben en terreny extremadament inclinat a cotes miges i altes. Les allaus són de mida en general petita.
Mantell de neu
>
El mantell de neu presenta una estratificació favorable, amb una superfície formada per neu de feble cohesió. Les condicions de temps de ple hivern causaran una progressiva consolidació del mantell de neu en totes les orientacions. Als límits sud i est de l’Aran així com a cotes altes els gruixos de neu varien molt per la influència del vent.
Les excursions de muntanya requereixen experiència en l'avaluació del perill d'allaus i una curosa sel·lecció de l'itinerari.
Tendència
Amb el vent del nord-oest de moderat a fort, augment clar del perill d'allaus.