Dimarts 16.03.2021
Publicat 15 03 2021, 17:00
Grau de perill
2300m
Problema d'allaus
Neu ventada

2300m

 

El problema de neu ventada és la principal font de perill.
Des del diumenge , amb la neu recent i el vent del quadrant nord-oest de moderat a fort , s'han format plaques de vent ben visibles especialment als vessants prop de les carenes orientats a est, sud-est i sud. Aquestes poden encara ser desencadenades al pas d'una persona, però majoritàriament mantenir petites dimensions. Als vessants obacs protegits del vent aquestes poden implicar el mantell de neu vella de cristalls angulosos i, de manera aïllada, atènyer mida mitjana. En el transcurs de la jornada , amb el vent moderat , es formaran plaques de vent addicionals.
Les noves i les menys recents acumulacions de neu ventada han de ser avaluades amb cautela. A més del perill de ser enterrat per una allau, cal tenir en compte sobretot el perill de ser arrossegat cap a una trampa del terreny.
Mantell de neu
>
Diumenge han caigut de 2 a 5 cm de neu per sobre dels 2000 m aproximadament. El vent del nord-oest ha transportat la neu recent i, en part, també la neu vella.
La mica de neu recent i les plaques de vent petites i disperses es troben a sobre d'una crosta en totes les orientacions per sobre dels 2000 m aproximadament. En particular als vessants protegits del vent obacs i també en canals i cubetes: En alguns indrets diverses capes de neu ventada descansen a sobre d'un mantell de neu vella de cristalls grossos i angulosos. Aquestes darreres romanen inestables especialment en vessants obacs molt inclinats i poc freqüentats.

En cotes baixes en general no hi ha prou neu per la pràctica dels esports d'hivern.
Tendència
Amb la intensificació de les nevades, augment progressiu del perill d'allaus seques.