Dilluns 22.03.2021
Publicat 21 03 2021, 17:12
Grau de perill
2200m
Problema d'allaus
Neu ventada

2200m

Neu humida

1500m

 

En alçada es manté perill marcat (3). El problema de neu ventada és la principal font de perill. Purgues i allaus de neu humida en el transcurs de la jornada.
Les plaques de vent extenses dels darrers dies poden desencadenar-se fàcilment de manera accidental o, aïlladament, de manera natural en totes les orientacions per sobre dels 2200 m aproximadament. Els indrets perillosos es troben sobretot en vessants protegits del vent obacs i també als vessants amb acumulacions de neu ventada. Aquestes poden en molts indrets ser desencadenades amb una sobrecàrrega feble i assolir mida mitjana. A més fins al migdia sobretot prop de les carenes, en canals i cubetes en totes les orientacions i generalment en altitud es formaran plaques de vent addicionals. A conseqüència de l'augment de la temperatura diürna i la radiació solar, en el transcurs de la jornada són probables purgues i allaus de neu humida, que de manera aïllada poden arribar ser mitjanes.

Les excursions de muntanya i les activitats forapista requereixen experiència en l'avaluació del perill d'allaus i una curosa sel·lecció de l'itinerari. Les noves i les menys recents acumulacions de neu ventada s'han d'evitar sempre que sigui possible.
Mantell de neu
>
En una zona àmplia des del divendres han caigut de 30 a 40 cm de neu per sobre dels 2000 m aproximadament, localment encara més. En les properes hores es preveuen localment fins a 5 cm de neu. El vent del nord ha transportat intensament la neu recent. La neu recent i en particular les plaques de vent en conjunt en alguns llocs no s’han lligat bé amb la neu vella. Elles romanen encara inestables especialment en vessants obacs protegits del vent. Els desencadenaments d'allaus i els tests d'estabilitat mostren que la situació d'allaus és delicada.

En cotes mitges i altes els gruixos de neu varien molt per la influència del vent. En cotes baixes en general no hi ha prou neu per la pràctica dels esports d'hivern.
Tendència
A conseqüencia de l'augment de la temperatura diürna i la radiació solar, augment clar del perill d'allaus humides. El perill d'allaus seques disminuirà progressivament.