Divendres 18.03.2022
Publicat 17 03 2022, 17:00
Grau de perill
2000m
Problema d'allaus
Neu recent

2000m

Neu ventada

2300m

 

Probables purgues i allaus de neu seca i purgues de neu humida. Atenció al problema de neu ventada vella.
Amb la neu recent, en el transcurs de la jornada són probables cada cop més nombroses purgues de neu seca i humida, però majoritàriament petites. Els indrets perillosos es troben en totes les orientacions per sobre dels 2000 m aproximadament. A més sobretot prop de les carenes i en cotes altes es formaran plaques de vent toves. Les plaques de vent noves poden ser desencadenades fàcilment, però majoritàriament mantenir petites dimensions.

Les acumulacions de neu ventada velles poden en alguns casos encara ser desencadenades accidentalment sobretot en vessants obacs molt inclinats i en cotes altes i a l'alta muntanya. Els indrets perillosos es troben especialment prop de carenes, en canals i cubetes. En particular en zones de mantell prim aquestes poden desencadenar-se pel mantell de neu vella facetada i assolir mida mitjana.

Les excursions de muntanya i les activitats forapista requereixen una elecció atenta de l'itinerari. Els indrets perillosos són difícils de reconèixer amb mala visibilitat.
Mantell de neu
>
Dijous: Des de la matianada ha caigut una mica de neu. Divendres: Fins al matí cauran de 10 a 15 cm de neu per sobre dels 2000 m aproximadament, localment més. El vent serà, prop de les carenes, de feble a moderat. El vent del nord-est transportarà la neu recent.

Per sobre del límit del bosc les condicions d'allaus són en alguns casos enganyoses. Les acumulacions de neu ventada velles descansen a sobre de capes febles en vessants obacs protegits del vent i en cotes mitges i altes. Els desencadenaments d'allaus i les observacions sobre el terreny confirmen l'estructura desfavorable del mantell de neu.

Per sobre dels 2000 m aproximadament són presents de 100 a 200 cm de neu. En cotes altes i a l'alta muntanya els gruixos de neu varien molt per la influència del vent.
Tendència
Dissabte: Amb l'atenuació de la nevada, progressiu afebliment del perill d'allaus de neu seca. A conseqüència de l'augment de la temperatura diürna i la radiació solar, clar augment del perill d'allaus de neu humida. Sobretot als vessants molt inclinats obacs i en zones de transició de mantell prim a gruixut: Les capes febles a la neu vella requereixen cautela.