Dilluns 27.02.2023
Publicat 26 02 2023, 17:00
Grau de perill
1800m
Problema d'allaus
Capa feble persistent

1800m

Plaques de vent

2000m

 

La neu ventada i les capes febles persistents han d'avaluar-se de manera crítica.
Les noves acumulacions de neu ventada s'han format especialment als vessants propers a carenes orientats a nord-est, est i sud i generalment en cotes altes. Fins al matí , amb la neu recent i el vent del nord amb ratxes fortes , es formaran plaques de vent addicionals. Aquestes poden ser desencadenades molt fàcilment i assolir mida mitjana. Les acumulacions de neu ventada menys recents són a vegades gruixudes però en alguns casos poden desencadenar-se fàcilment sobretot als seus marges. Sobretot als vessants obacs protegits del vent aquestes poden desencadenar-se pel mantell de neu vella facetada i assolir dimensions perilloses. Els indrets perillosos són coberts amb neu recent i difícils de reconèixer amb mala visibilitat. L'actual situació d'allaus requereix experiència en l'avaluació del perill d'allaus i cautela.
Mantell de neu
>
Des del dimecres han caigut de 20 a 40 cm de neu per sobre dels 2000 m aproximadament, localment més. El vent fort ha transportat intensament la neu recent. La neu recent i la gran quantitat de neu ventada dels darrers dies descansen a sobre d'una superfície desfavorable del mantell de neu vella sobretot en vessants obacs protegits del vent. Aquestes romanen molt inestables sobretot en vessants obacs molt inclinats i poc freqüentats. Els desencadenaments d'allaus i els "whumpfs" i les fissures que propaguen al passar confirmen que la situació d'allaus és molt delicada als vessants obacs. El dilluns serà fred. Fins al matí cauran de 5 a 10 cm de neu, localment més. El vent serà, prop dels cims, de fort a molt fort sobretot als extrems sud i est de l’Aran. El vent del nord transportarà intensament la neu recent. Les noves acumulacions de neu ventada esdevindran cada cop més inestables.

A l'alta muntanya els gruixos de neu varien molt per la influència del vent. En cotes mitges i altes són presents de 50 a 120 cm de neu, localment més.
Tendència
Dimarts: Amb l'atenuació de la nevada, lleuger afebliment del perill d'allaus de neu seca.