Divendres 04.12.2020
Publicat 03 12 2020, 18:55
Grau de perill
2100m
Problema d'allaus
Neu ventada

2100m

Neu recent

 

El problema de neu ventada és la principal font de perill.
La neu recent i en particular les plaques de vent majoritàriament petites poden ser desencadenades al pas d’un sol muntanyenc en vessants inclinats orientats a est, sud-est i sud. És necessària una elecció acurada de l’itinerari.
Mantell de neu
>
Als cims de la divisòria amb la Ribagorçana han caigut de 15 a 25 cm de neu per sobre dels 1000 m aproximadament. Prop de colls i carenes i als vessants la probabilitat de desencadenament d'allaus seques augmentarà en el transcurs de la jornada.
Tendència
El perill d'allaus augmentarà clarament al llarg del dia.
Grau de perill
2100m
Problema d'allaus
Neu ventada

2100m

Neu humida

2000m

 

El problema de neu ventada és la principal font de perill. A més durant la tarda, per sota dels 2100 m aproximadament, són possibles de manera aïllada purgues de neu humida.
La neu recent d'ahir així com les plaques de vent poden ser desencadenades especialment per sobrecàrregues fortes en orientacions est a fins al sud-oest pel sud per sobre dels 2100 m aproximadament. Aquests indrets perillosos es troben sobretot en cubetes, canals i darrere de canvis abruptes de pendent. Aquí les allaus poden en alguns casos atènyer mida mitjana. A més a partir del migdia, especialment al peu de parets rocoses, són d'esperar algunes purgues de neu humida de mida petita.
Mantell de neu
>
Amb les temperatures suaus i la radiació solar, el mantell de neu s'ha consolidat. La part basal del mantell és majoritàriament estable. La neu recent d'ahir s’ha assentat fortament sobretot en vessants assolellats inclinats.
Tendència
Grau de perill
límit del bosc
Problema d'allaus
Neu recent

Límit del bosc

Neu ventada

2300m

 

Neu recent i neu ventada en el transcurs de la jornada.
La neu recent es dipositarà a sobre de capes toves sobretot en vessants obacs i en cotes mitges i altes. Aquesta neu així com les plaques de vent en general petites que s'esperen adjacents a les carenes de totes les orientacions poden fàcilment ser desencadenades de manera accidental o, de manera aïllada, natural especialment en vessants obacs inclinats. S'aconsella una elecció acurada de l’itinerari.
Mantell de neu
>
El mantell de neu esdevindrà inestable en el transcurs de la jornada. En una zona àmplia fins al dissabte es preveuen 15 cm de neu a totes les cotes, localment fins a 25 cm. El vent serà, prop de les carenes, de moderat a fort. En el transcurs de la jornada les plaques de vent augmentaran de mida considerablement.
Tendència
Amb les nevades i el vent de feble a moderat del nord, durant el cap de setmana es formaran noves plaques de vent.