Dilluns 14.12.2020
Publicat 14 12 2020, 08:00
Grau de perill
2300m
Problema d'allaus
Neu ventada

2300m

Neu humida

2300m

 

La neu ventada i les allaus de lliscament requereixen atenció.
Neu ventada en cotes altes. Les acumulacions de neu ventada són en alguns casos extenses i han de ser avaluades acuradament. Aquestes poden de manera aïllada ser desencadenades fins i tot al pas d'un sol muntanyenc i assolir mida mitjana. Els indrets perillosos es troben sobretot als vessants molt inclinats orientats a nord-est, est i sud-est per sobre dels 2300 m aproximadament.
La superfície del mantell de neu s'ha regelat, però només ha format una fina crosta i s'estovarà ja durant el matí. A conseqüència de l’augment de la temperatura, a partir de migdia són probables cada cop més nombroses allaus de neu humida, però majoritàriament petites. També són d'esperar allaus de lliscament basal. Els indrets perillosos es troben sobretot en vessants escarpats assolellats a cotes baixes i mitges i també als vessants herbosos molt inclinats per sota dels 2300 m aproximadament.
Mantell de neu
>
A totes les orientacions s'han observat nombroses allaus de mida petita i, localment, mitjana. En el transcurs de la jornada la calor ha causat un progressiu assentament del mantell de neu en totes les orientacions especialment en cotes baixes i mitges. En els darrers tres dies han caigut de 50 a 70 cm de neu per sobre dels 2000 m aproximadament, localment encara més. Prop de les carenes de totes les orientacions així com a cotes altes els gruixos de neu varien molt per la influència del vent.
És necessària una certa experiència en l'avaluació del perill d'allaus.
Tendència
Amb el refredament, afebliment lleuger del perill d'allaus humides.