Diumenge 24.01.2021
Publicat 23 01 2021, 17:00
Grau de perill
2000m
Problema d'allaus
Neu ventada

2000m

Capa feble persistent

2000m

 

La neu ventada i les capes febles persistents han de ser avaluades amb atenció. Als vessants amb acumulacions de neu ventada la situació d'allaus és encara delicada.
Durant els darrers dies, amb la neu recent i el vent de direcció variable de moderat a fort , s'han format plaques de vent inestables en totes les orientacions. Aquestes poden en alguns indrets ser desencadenades al pas d'un muntanyenc i assolir mida mitjana. Els indrets perillosos es troben sobretot en terreny inclinat a cotes miges i altes i també prop de carenes, en canals i cubetes. A les valls de Molières i Conangles i a les valls que limiten amb l’Ésera i la Ribagorçana, aquests indrets perillosos són més freqüents.

Les plaques de vent més antigues poden, de manera aïllada, desencadenar-se al pas d'un sol muntanyenc en totes les orientacions per sobre dels 2000 m aproximadament, especialment als seus marges. Les allaus poden desencadenar-se a les capes més profundes i atènyer mides mitjanes. De manera aïllada són possibles desencadenaments a distància i allaus naturals. Són especialment perillosos els indrets de pas de poca a molta neu, on les capes dures descansen sobre un mantell de neu vella feblement consolidat.
Mantell de neu
>
En una zona àmplia han caigut de 10 a 15 cm de neu per sobre dels 1800 m aproximadament, localment fins a 25 cm. Es preveuen 10 cm de neu per sobre dels 1300 m aproximadament. El vent ha estat moderat especialment als cims i les carenes de la divisòria amb l’Ésera i la Rigoraçana.

En molts indrets diverses capes de neu ventada descansen a sobre d'un mantell de neu vella de cristalls grossos i angulosos. Els desencadenaments d'allaus i els tests d'estabilitat confirmen l'estructura desfavorable del mantell de neu sobretot als vessants prop de les carenes de totes les orientacions.

L'actual situació d'allaus requereix molta experiència en l'avaluació del perill d'allaus i una curosa sel·lecció de l'itinerari.
Tendència
Amb l'atenuació de les precipitacions, afebliment progressiu del perill d'allaus.