Dissabte 13.02.2021
Publicat 12 02 2021, 17:00
Grau de perill
2000m
Problema d'allaus
Neu ventada

2000m

Neu humida

1800m

 

El problema de neu ventada és la principal font de perill. Purgues de neu humida al migdia.
Fins al matí , amb la neu recent i el vent del nord- oest en augment progressiu , es formaran plaques de vent majoritàriament de mida petita especialment als vessants prop de les carenes orientats a nord-est, est i sud. Aquestes poden sovint ser desencadenades fàcilment. Les acumulacions de neu ventada menys recents se situen als vessants propers a les carenes orientats a nord i est i generalment en cotes altes. Elles són majoritàriament petites però en alguns casos propenses al desencadenament. En cubetes, canals i darrere de canvis abruptes de pendent aquestes darreres poden implicar les diverses capes de neu recent i ventada i localment atènyer mida mitjana.

Als vessants assolellats molt inclinats i a cotes mitges i altes, a migdia són possibles purgues de neu humida, però majoritàriament petites.

L'actual situació d'allaus requereix experiència en l'avaluació del perill d'allaus i una curosa sel·lecció de l'itinerari.
Mantell de neu
>
En una zona àmplia fins al dissabte es preveuen de 10 a 15 cm de neu per sobre dels 1800 m aproximadament, localment encara més. El vent serà localment de moderat a fort sobretot als cims i les carenes de la divisòria amb la Ribagorçana i la Pallaresa. El vent transportarà la neu recent.

Les acumulacions de neu ventada menys recents quedaran en alguns casos cobertes de neu i, per tant, seran difícils d’identificar.

En cotes baixes no hi ha prou neu per la pràctica dels esports d'hivern.
Tendència
Afebliment progressiu del perill d'allaus seques. A conseqüencia de l'augment de la temperatura diürna i la radiació solar, augment clar del perill d'allaus humides.