Dilluns 13.02.2023
Publicat 13 02 2023, 08:07
Grau de perill
2100m
Problema d'allaus
Capa feble persistent

2100m

Lliscaments

 

Capes febles persistents i lliscaments són la principal font de perill. A les valls que limiten amb la Pallaresa perill moderat (2).
Les acumulacions de neu ventada velles poden, de manera aïllada, ser desencadenades al pas d'un sol muntanyenc en vessants molt inclinats orientats a nord-est, nord i nord-oest. Aquestes reposen a sobre d'un mantell feble de neu vella en vessants obacs. Les allaus són de mida en general petita. Al sector del Port de la Bonaigua, a les valls de Gerber i Àrreu i a la vall de Marimanha i el circ de Baciver i per sobre dels 2100 m aproximadament, els indrets perillosos són una mica més freqüents i el perill és Moderat 2. A la resta de sectors, aquests indrets perillosos són més rars i el perill és Feble 1.

A les zones protegides del vent: La neu vella s'ha facetat i és feble. Aquesta neu pot ser desencadenada al pas d’un sol muntanyenc en vessants de pendent extrem orientats a nord-est, nord i nord-oest. Aquí les allaus són només superficials.

A més a partir del migdia, als vessants orientats a sud-est, sud i oest, són més possibles de manera aïllada allaus de llicament basal de mida petita.
Mantell de neu
>
En el transcurs de la jornada el sol i la calor causaran una progressiva humidificació del mantell de neu a les entrades de canals i cubetes.
Els desencadenaments d'allaus i els tests d'estabilitat confirmen l'estructura feble del mantell de neu als vessants obacs.
Sobretot en cotes mitges i altes són presents de 50 a 80 cm de neu, localment més. En cotes baixes i mitges hi ha poca neu.
Tendència
El perill d'allaus de neu seca i humida disminuirà progressivament.